добре дошли в сайта на село Драгомирово
селото днес
В Драгомирово възстановиха танцов състав след 30-годишно прекъсване

Танцов състав бе възстановен в село Драгомирово след близо 30-годишно прекъсване. Той е продължител на съществувалия младежки състав преди години, като негов ръководител през 80-те години на миналия век е бил Никола Гостинов, разказа кметът Марин Крачунов. По думите му той е като реликва за селото, под негово ръководство са били изиграни едни от най-изтънчените танци.
От кметството и лично Марин Крачунов са установили контакт с дъщерята на Никола Гостинов. От нея са получени негови лични вещи – касети, тефтер със стъпки на различни хора и др. От 1985 година не съществува танцов състав в селото, именно през тази година Никола Гостинов се пенсионира, уточни кметът Крачунов. До момента в селото има само една певческа група към пенсионерския клуб от 13 човека. Желаещи да се включат в танцовата група има. В момента 18 жени на различна възраст работят под ръководството на Цветелина Тончева. Два пъти в седмицата, във вторник и четвъртък, се провеждат репетициите. Първата изява на състава ще бъде на националния празник 3 март.

Александър ШАБОВ

селото днес

селото днес
След местните избори 2011 година,кмет на селото е Марин Крачунов.РЯДКО ЧОВЕК МОЖЕ ДА ОТКРИЕ МАРИН КРАЧУНОВ В КМЕТСКИЯ КАБИНЕТ В СЕЛО ДРАГОМИРОВО. Той е непрекъснато в движение и сред хората. Набързо разговаряме в кабинета и излизаме навън, за да покаже и разкаже за свършеното, както и да сподели какви са му идеите за следващите дни и месеци.
„Искам всички заедно да променим облика на Драгомирово и то да става все по-добро място за живеене.” С тези думи започва разговорът ни с Марин Крачунов. Според него ден с ден не си приличат и се стреми всеки ден да свърши нещо в селото. Помощ получава от населението, което вижда резултатите. Освен това кметът споделя, че търси мнението и на бившите кметове преди него, председателите на ТКЗС-то през годините и на други по-първи хора от Драгомирово.
Трудно стартира първият мандат на Марин Крачунов като управник на Драгомирово, споделя самият той. По думите му много неща са стояли за решаване пред него. Първото, което свършва, е решаване на проблема с нерегламентираните сметища на територията на селото. Проблемът е сериозен, защото с години не са чистени и запръстявани.
Кметът успява да спази и предизборното си обещание в селото да няма улица, която да не бъде неокосена. Така с настъпването на пролетта биват наети хора на граждански договор за извършване на тази дейност. Отделно хора от селото изкарват курс за озеленители по програма на Община Свищов и дирекция „Бюро по труда“ и вече работят. Отделно при необходимост се включват още двама души, които получават социално подпомагане.
За решаване на проблемите в селото кметът организира и среща с местните земеделски производители. Те му помагат в почти всяко начинание – осигуряват бензина за машинките, с които се коси тревата. Съвместно с тях се вземат и решенията как да бъде организиран животът през зимата – почистване на улиците от снега, помощ на самотни хора при доставката на гориво за отопление.
Нищо друго освен земеделието не функционира в селото и това кара доста от 756-те души население на Драгомирово да търсят препитание в Свищов. Друга част търсят и намират препитание в Троян, където работят в дърводобива. Иначе Марин Крачунов е радостен, че детската градина в селото работи. 14 деца я посещават, а преди време е била на критичния брой малчугани – 7-8 - да бъде закрита.
Друг проблем в селото е водата. На моменти във високите части на селото тя не достига. Има издадена заповед за режим, като селото е разделено на две части. Загубите по остарялата мрежа и намалелите количества във вододайните зони са причина за проблема. Кметът е водил разговори с фирма, която е изразила готовност със собствени средства да извърши проучвания в землището на Драгомирово за нови кладенци.
Иначе през изминалите месеци е извършен ремонт на сградата на кметството, който ще бъде платен с постъпленията от дадените под наем ниви, собственост на кметството. След тежката зима и площадът е в окаяно състояние и лично кметът започва да ремонтира зелената площ в центъра. Днес целият площад има нов облик. В детската градина и в парка са поставени нови люлки и Марин Крачунов с радост споделя, че е особено горд вечер младите хора да се събират в центъра и да дават живот на селото.
До 1 септември трябва да приключи и разчистването на стари и рушащи се сгради в центъра на Драгомирово. Постройките не се използват, създават опасност от инциденти и теренът до края на месеца трябва да бъде разчистен окончателно и подравнен. Напролет ще се търсят варианти на мястото да бъдат изградени спортна площадка и съоръжения за игра за малките жители на Драгомирово. Освен на принципа „Направи си сам“, при реализиране на начинанието ще се търсят варианти и за финансиране по програма „Местни инициативи“ на Община Свищов.
В Драгомирово няма тежки криминални инциденти. За това спомага и съдийстването с младшия полицейски инспектор, отговарящ за селото. Съществуват и много добри отношения между кметството и охранителната фирма, чийто сборен пункт се намира в Драгомирово. Отделно в началото на годината бе реализиран и първият проект, финансиран от програма „Местни инициативи“ - за видеонаблюдение в села от общината. Стойността на проекта е 2000 лева. Общо шест камери са монтирани на входа, на изхода и в центъра на селището. Чрез тях се следи не само пътният поток, но и за евентуални извършители на кражби.
Основно ремонтирани са и двете чешми в Драгомирово, които доскоро са били в окаяно състояние. Направени са простири и по този начин там вече местните хора спокойно могат да перат черги и килими. За този ремонт отново не са похарчени никакви средства от кметството, споделя кметът. Всичко е извършено с наши подръчни средства и с помощта на земеделските производители.

Александър ШАБОВ- в. "Борба"брой: 165 / 2012-08-28
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg